torsdag 18 augusti 2016

Cecilia Stach rapporterar från symposiet Being Here, 5-7 augusti

Beeing Here 5-7 augusti i Örsundsbro sägs vara Sveriges minsta och mest internationella Storytellingfestival.


Tacksamhet och förundran strömmar igenom oss som deltog denna helg. Det rika och intensiva programmet hade omtänksamt designats av Frans Koenigs och sedan iscensatts av så många vänliga hjälpande händer. Ljuva måltider och snälla värdar som upplåtit härbärge till fjärran gäster över natten berikade och gav näring till både kropp och själ.

Fredagskvällen inleddes i den charmiga lilla Bion med en djupt berörande berättarföreställning. Mary Sue Siegel gav från sitt innersta, Mats Rehnman likaså. Kan berättandet nå så djupt, kan det vara så innerligt mänskligt? Kvällen var en värdefull inledning till arbetet de kommande dagarna.

I Mary Sues hjärtevärme och trygga ledning mötte vi vårt livsödes djupa vatten. Vi upptäckte våra inre hjälpare, oväntat starka och underbara, leddes sedan vidare till de ljuvaste ögonblicken i livet, "the blue moments", och landade i våra egna berättelser där tacksamhet strömmar som mest genom hjärtat. Ljus och mörker fick dansa livsdansens vackraste musik denna dag.

Även lördagskvällen avnjöt vi tillsammans, en berättarföreställning med gedigna berättare några som till och med satte sin fot på scenen för allra första gången. Mats hade bett oss ta med varsin kort saga. Denne varsamme, livsbejakande sagoväktare ledde oss in i lekfullt utforskande av våra berättelser. Vi bollade fram och tillbaka, fann nya infallsvinklar och berikade de inre bilderna och den muntliga framställningen genom underfundiga övningar. Livsglädjen strödde sitt stoft inom och runtom. Genom övningarna inspirerade vi varandra och var sedan fullständigt redo att stå på scenen till kvällen i fullständig närvaro.

Ja, inte underligt att människor kommit till festivalen från när och fjärran. Jag vill buga djupt av tacksamhet. Djupt mänskliga möten, makalösa workshops och så mycket ny inspiration. Tack så innerligt mycket till alla som deltog! Jag älskar att vara del av denna gemenskap.

Cecilia Stach

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar